2009 ACTIVITEITENCENTRUM OVP

Staatsbosbeheer schreef medio 2009 een prijsvraag uit voor een nieuw Natuur Activiteiten Centrum in de Oostvaardersplassen. Samen met een ecoloog en landschapsarchitect is dit ontwerp gemaakt. Het activiteitencentrum is gelegen aan de rand van het bos, uitkijkend over het Oostvaardersveld. Het gebouw is een versmelting met zijn omgeving en kent geen voor- of achterkant. De grens tussen binnen en buiten is enkel te herkennen aan een dunne glasgevel. Het programma speelt zich zowel binnen als buiten af. Zowel in als op het gebouw. De versmelting met de omgeving is niet alleen van fysieke aard maar vergroot ook de mentale verbondenheid met de natuur. De ecologie is een integraal onderdeel van het gebouw. Het gebouw zorgt, door grondopwerpingen en groene daken, voor nieuwe ecosystemen die direct beleefd kunnen worden en opgenomen worden in de routing. Door de hoofdvorm met oplopende daken is de energiebehoefte geminimaliseerd en kan het gebouw zelfvoorzienend functioneren. Het gebouw heeft een open plattegrond en is hierdoor geheel flexibel indeelbaar. Duurzame materialen die dicht bij de natuur staan maken het geheel af.

FACTS & FIGURES

OPDRACHTGEVER 
Staatsbosbeheer

TEAM 
DeVRBLDNG 
Ecoplan 
Integralis PP

PUBLICATIES

ecofriend
architectureholic
rinnovabili 

BEAUX ART MAGAZINE PARIS