SportAccommodatie Nieuw Lekkerland

2008 SPORTACCOMMODATIE VVNL

FACTS & FIGURES

LINKS & DOWNLOADS

Voor de architectenselectie van de nieuwbouw van de sportaccommodatie voor VVNL is een ontwerp gemaakt waarbij het clubgebouw is geintegreerd met de tribune aan het hoofdveld. De bestaande accommodatie is verouderd en vormt door een hoog energieverbruik (slechte isolatie en verouderde installaties) een hoge kostenpost voor de club. De club huurt de accomodatie van de gemeente. Zowel de voetbalvereniging als de gemeente zijn gebaat bij een energiezuinig en kostenbewust ontwerp, zonder daarbij afbreuk te doen aan uitstraling en comfort. Door het clubgebouw en de tribune te integreren en te plaatsen in een landschappelijk vormgegeven talud wordt een comfortabel en uitnodigend geheel gecreëerd. De onderbouw waarin zich o.a. de kleedkamers, sanitair, EHBO en materiaalopslag bevinden wordt aan de voorzijde ingesloten door de tribune. Aan de achterzijde plooit het landschap omhoog zodat de onderbouw geheel ingesloten ligt. Deze ingreep zorgt voor een landschappelijke inpassing van het gebouw maar tevens voor een reductie van het totale geveloppervlak van ca. 40%. Het talud en de tribune bieden toegang tot de bovenbouw waarin zich kantine, kantoren en terrassen bevinden met een riant uitzicht over het gehele terrein. Het gebouw heeft een voorbeeldfunctie met betrekking tot materiaalgebruik en duurzaamheid. De onderbouw en tribune bestaan uit duurzaam beton met hoogwaardige vloer- en wandisolatie. De betonvloeren zijn voorzien van vloerverwarming/-koeling gekoppeld aan een warmtepomp. Het dak en de luifel van de bovenbouw worden gedragen door gelamineerd houten liggers en kolommen uit FSC hardhout. Zowel het dak als de luifel zijn uitgevoerd als vegetatiedak. Ter plaatse van de kantine en kantoren zijn daklichten voorzien welke geintegreerd zijn met zonnecollectoren met een zuidelijk georiënteerde schuinstand van 30 graden. De buitenafwerking van gevels en luifel bestaat uit onbehandelde hardhouten delen. De transparante geveldelen zijn uitgevoerd in hardhouten kozijnen met HR++ beglazing. Ter plaatse van de zuidgevel zorgen regelbare houten lamellen voor wering van zonnewarmte in de zomer, in de winter wordt de laagstaande zon toegelaten tot het gebouw. De binnenafwerking bestaat uit natuurlijke materialen als hout en natuursteen, waarbij C2C als uitgangspunt wordt gehanteerd.

DUURZAAMHEID /
- passiefhuis
- koeling en verwarming middels warmtepomp + zonnecollectoren - waterdoorlatende verharding + grijswaterreservoir
- hoogwaardige dak-/gevelisolatie
- HR++ isolatiebeglazing
- vloerverwarming met warmtepomp en HR-ketel
- warmteterugwinning mechanische ventilatie
- C2C materialisatie
- geintegreerde buitenzonwering
- hoge daglichttoetreding - vegetatiedak

OPDRACHTGEVER: Gemeente Nieuw Lekkerland

-